هشت روش برای ارتقای سلامت روان در محیط کار
از آنجایی که بسیاری از ما زمان زیادی را در محیط کار خود میگذرانیم، خوب است هر از گاهی در نظر بگیریم که آیا تمام تلاش خود را برای به حداقل رساندن استرس و بالا بردن بازده خود به کار گرفتهایم یا خیر.
گاه تنها چند تغییر کوچک کافی است که به فرد احساس شادمانی بیشتری در محیط کارش بدهد.
1- برای خود اهداف قابل دستیابی تعیین کنید: اینکه در پایان یک روز کاری فهرستی بلندبالا از کارهای انجامنشده در برابر خود داشته باشیم، اصلاً خوشایند نیست. تلاش کنید در آغاز هر روز فهرستی از کارهایی را تنظیم کنید که فکر میکنید قادرید تا پایان روز آن را به انجام برسانید. کارهای بزرگتر را به چند بخش تقسیم کنید و هر کاری را که به انجام رساندید در فهرست خود علامت بزنید.
2- دربارهی روز خود صحبت کنید: صحبت کردن روشی عالی برای پردازش وقایع روز و جلب حمایت است. با یک دوست یا عضو خانواده تماس بگیرید یا قرار بگذارید و مسائل خود را با او در میان بگذارید.
3- زمانی را تنها برای خودتان کنار بگذارید: زمانی را صرفاً برای استراحت و دریافت انرژی کنار بگذارید و به کار فکر نکنید. در طی این زمان تلفن خود را خاموش کنید و ایمیلهای خود را کنار بگذارید و مدتی از دغدغههای خود فاصله بگیرید. کاری را انجام دهید که به آرامش شما کمک میکند؛ یک کار روزمره مانند سپری کردن زمانی با خانواده و دوستان، ورزش کردن یا تماشای تلویزیون.
4- کارهایی را که زمان شما را هدر میدهد کنار بگذارید: اگر در محیط کاری شلوغی هستید حتماً کارها یا افراد خاصی وجود دارد که از سپری کردن زمان برای آنها لذت نمیبرید. هرچند ممکن است اجتناب از فعالیتهای ضروری مشکل باشد، سعی کنید مشغولیت خود با آن را محدود کنید و زمان بیشتری را صرف کارهایی کنید که از آن لذت میبرید.
5- به خود تکانی دهید: احتمالاً تمام افرادی که قصد بهبود برنامههای روزمره را دارند این مورد را در فهرست خود قرار میدهند. در هر حال، زمانی که سیاستهای اداری از هر سو هجوم میآورد، ورزش روشی عالی برای خالی کردن ذهن است. این کار را به صورت تدریجی و در بازههای ده دقیقهای آغاز کنید. مثلاً در مسیر خود به محل کار یک ایستگاه اتوبوس را پیاده بروید یا برای سفارش قهوه به کافهای بروید که از محل کارتان فاصلهای کمی بیشتر دارد.
6- منعطف باشید: کارهای تماموقت و هر روزه برای همه مناسب نیست. اگر ساعات کاری شما با زندگی روزانهی شما همخوانی ندارد، درخواست کنید ساعات کاری انعطافپذیری برای شما در نظر گرفته شود. به عنوان مثال ممکن است کارمندی درخواست کند روزهای چهارشنبه زودتر محل کار خود را ترک کند تا دنبال فرزندانش رود یا گاهی مرخصی ساعتی بگیرد.
7- از زمانهای استراحت خود استفاده کنید: افراد بسیاری اوقات زمان استراحت خود را نیز در جلسات میگذرانند یا ناهار خود را نیز پشت میز میخورند، اما اگر این کار به رویهی همیشگی شما تبدیل شده است، احتمالاً وقت آن رسیده که این عادت را کنار بگذارید. به خود فرصتی برای استراحت بدهید و مطمئن باشید بعد از برگشت به کار بازده شما بیشتر خواهد شد. این کار را میتوانید با یک قدم زدن کوتاه یا ناهار خوردن در اتاق استراحت انجام دهید.
8- تمرکز خود را حفظ کنید: اگر سر و صدای اطراف در محیط کار مدام حواس شما را پرت میکند، گوشی در گوشتان بگذارید و صدای موسیقی را بالا ببرید. گوش دادن به موسیقی هم آرامشبخش است و هم روشی عالی برای خاموش کردن سر و صدا. اگر به موسیقی علاقه ندارید، میتوانید از اینترنت فایلهای صوتی آرامشبخشی را مانند صدای جنگل، باران، ساحل یا صرفاً صداهای سفید (وایتنویز) گوش کنید
دکتر عطیه گلبن
روانپزشک- رواندرمانگر