از نکاتی که به غلط بسیار هم رایج است، مصرف خودسرانه آسپیرین در افراد بی علامت و بدون سابقه بیماری قلبی و عروقی برای پیشگیری از بیماری‌های اترواسکلروتیک قلبی و عروقی(ASCVD)است. در این مقاله، به طور مختصر بر اساس آخرین دستورالعمل‌های انجمن قلب امریکا در این مورد نکاتی را بررسی‌میکنیم.


  •  گروه سنی۲۰تا ۳۹ سال

ارزیابی فاکتورهای خطر عمده از جمله فشارخون، دیابت، مصرف سیگار و تنباکو، اختلالات چربی، سابقه بیماری قلبی عروقی زودرس در فامیل درجه یک، به‌صورت مردان کمتر از ۵۵ سال و زنان کمتر از ۶۵ سال، به‌صورت دوره‌ای توصیه می‌شود تا با شناخت فاکتورهای خطر نسبت به درمان و اصلاح آنها اقدام شود.


  • گروه سنی ۴۰ تا ۷۰ سال

 علاوه بر بررسی فاکتورهای فوق با ارزیابی ریسک ۱۰ ساله وقایع قلبی عروقی افراد به چهار گروه دستهبندی می‌شوند:

 - کم خطر: با ریسک کمتر از۵%

 - خطر لب مرزی: با ریسک بین ۵-۷/۵ %

 - خطر متوسط: با ریسک ۷/۵-۲۰%

 - پرخطر: با ریسک بالای۲۰%

گروه کم خطر فقط نیازمند اصلاح سبک زندگی و بررسی دوره‌ای فاکتورهای خطر هستند.


گروه خطر مرزی و متوسط علاوه بر بررسی‌های فوق نیازمند سایر بررسی‌های پیشرفته‌تر جهت تصمیم به درمان تحت نظر پزشک می‌باشند.


تنها در گروه پرخطر با ریسک حوادث قلبی و عروقی بیست درصد و بالاتر است که علاوه بر اقدامات تشخیصی و درمانی توصیه به مصرف دوز کم آسپیرین به‌عنوان پیشگیری اولیه می‌شود.

 

بنابراین خلاصه دستورالعمل انجمن قلب امریکا برای مصرف دوز کم آسپیرین جهت پیشگیری اولیه به شرح زیر است:

  1. درگروه سنی۴۰-۷۰سال و پرخطر از نظر حوادث قلبی و عروقیِ ده ساله توصیه می‌شود. به‌ شرطی که ریسک خونریزی بالا نباشد.
  2. در افراد بالای ۷۰سال پیشگیری روتین، بدون ارزیابی توصیه‌نمی‌شود.
  3. پیشگیری اولیه در افراد با ریسک بالای خونریزی از جمله افراد با زخم‌های گوارشی، مصرف استرویید، مصرف ضد التهاب‌های غیراستروییدی توصیه‌نمی‌شود.

بنابراین متوجه شدیم که مصرف خودسرانه آسپرین در سنین بالا فقط موجب  افزایش ریسک خونریزی می‌شود، و باید از مصرف آن پرهیز کرد.


دوستانی که تمایل به ارزیابی ریسک ده ساله وقایع عروقی و اقدامات مورد نیاز دارند، می توانند با مراجعه حضوری به کلنیک قلب اینجانب و یا با ویزیت غیرحضوری از طریق اپلیکیشن یا وبسایت طب‌کال اقدام‌نمایند.