همیشه گفته ایم «نور چشمی»! این ارادت به چشم، آن قدر ریشه دار و بنیادی است که در حرف و کلاممان هم رسوب کرده! چون بخش عمده ادراک ما از محیط و آنچه هستیم به واسطه دیدن و از راه چشم هاست. برجسته بودن اهمیت بینایی در درک جهان اطراف، گاهی باعث کم لطفی به سایر حواس هم می شود. یک آزمایش ساده علوم(اگر تا حالا انجام نداده اید!): چشمانتان را ببندید و قطعه ای گلابی جلوی بینی تان بگیرید. حالا در حال بوییدن گلابی، تکه ای سیب در دهان بگذارید. گرچه ممکن است عجیب به نظر بیاید ولی شما طعم گلابی را زیر زبان احساس خواهید کرد. «درک» فرایند پیچیده ای است که همواره نقطه توجه و علاقه دانشمندان بوده و هست. ولی هنوز هم اطلاعات ما در زمینه حواسی نظیر بینایی و شنوایی، به مراتب بیشتر از تاثیر حواس مرموز و کم سر و صدایی مثل لمس و بویایی است. اگر فیلم «عطر» تام تیکور، یا «رایحه خوش یک زن» مارتن برست با بازی درخشان آل پاچینو را دیده باشید، شاید شما هم قبول داشته باشید که سینما و ادبیات در این زمینه از روابط انسانی هم بر علم پیشدستی کرده اند.
و اما در مقاله ای که در20آوریل امسال در مجله «تبادلات فلسفی»-قدیمی ترین مجله علمی جهان- به چاپ رسید، تئوری جدیدی در بر ملا کردن ابعاد شگفت انگیز فرایند «درک» مطرح شد، که شاید اپیدمی حاضر در سوال برانگیز شدن آن بی تاثیر نبود. اینکه چرا ما در طول روز بارها صورت خود را لمس می کنیم؟ و آیا این صرفا فرایندی ناخودآگاه و بی هدف است؟
بدیهی است که در چارچوب « تکامل» هیچ یک از رفتارهای ماندگار جانداران بی هدف نیست. بر این اساس، با توجه به اپیدمی های عفونی متعددی که در تاریخ رخ داده، نظیر آنفلوانزای اسپانیایی و...که بارها قصد جان بشر را کرده اند، راز ماندگاری این عادت خطرسازِ لمس صورت و دهان در آدمی چیست؟ نویسندگان مقاله اخیر متوجه شده اند که میزان هوای عبوری از بینی ما در هنگام لمس صورتمان افزایش پیدا می کند. به عبارتی صحیح تر ما به بهانه لمس صورت، در واقع خود را می بوییم. و از این طریق برای درک محیط، افراد یا اشیائی که لمس کرده ایم، و در نهایت برای اطمینان از شرایط «خود» اطلاعات جمع آوری می کنیم. این پژوهشگران معتقدند حس بویایی درست نظیر یک آینه، اطمینانی از «حضور» و «بقا» ی ما ایجاد می کند. شاید به همین دلیل در هنگام اضطراب و تنش، این رفتار بیشتر از ما سر می زند. زمانی که محیط بیرون دگرگون شده، و مغز می خواهد اطمینان حاصل کند گرچه همه چیز به هم ریخته، ولی «من هنوز هستم». #طب_کال #طبکال #کرونا #مشاوره_آنلاین_پزشکی #مشاوره_پزشکی #دکتر_آنلاین #بویایی #درک